Dnes je 27. dubna 2024, svátek slaví Jaroslav

Výstražná stávka 27. 11.

Aktuality21. listopadu 2023Administrátor

Vážení rodiče, rádi bychom Vám vysvětlili, proč se připojujeme k výstražné jednodenní stávce škol a současně s Vámi sdíleli náš pohled na stávající situaci týkající se školství.

Jistě jste v médiích zaregistrovali, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy chystá od roku 2024 mnohé změny, z našeho pohledu jsou bohužel pro školství vesměs negativní. I když jsme si vědomi složité finanční situace, jsme přesvědčeni, že současná plánovaná úsporná opatření mohou výrazně ovlivnit kvalitu českého školství.

Jedná se především o:

● Nedostatečné zajištění a plánované snižování finančních prostředků na nepedagogické pracovníky (kuchařky, uklízečky, školník…), bez nichž lze za současné situace velice těžko zajistit provoz škol.

● Avizované navýšení platů učitelů, které neodpovídá skutečnosti.

● Snižování maximálního počtu hodin, které může škola použít pro výuku (PHmax), které se dotkne především škol, které tento nástroj využívají intenzivně ke zkvalitnění výuky nebo málotřídek.

● Snížení finančních prostředků na asistenty pedagoga, bez nichž nelze realizovat probíhající inkluzi v současné podobě.

● Další změny, které jsou nesystémové a mohou negativně ovlivnit chod škol (například avizované snižování ONIV, sloužících mimo jiné k pořizování učebnic a pomůcek nebo vzdělávání pedagogických pracovníků apod.).

● Dlouhodobou nejistotu a nekoncepčnost v oblasti školství.

Plně si uvědomujeme, že zavřením školy Vám můžeme zkomplikovat situaci, ale věříme, že pochopíte důvody našeho připojení se ke stávce. Nebojujeme za sebe, ale za Vaše děti a proti změnám, které by nesporně negativně ovlivnily kvalitu vzdělávání.

Děkujeme za pochopení

Zaměstnanci ZŠ Královské Poříčí